Жртвопринесување на Тарковски

Жртвопринесување на Тарковски

Во соработка со Амбасадата на Шведска во Скопје 19 јуни (сабота), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на доц. д-р отец Милан Ѓорѓевиќ ЖРТВОПРИНЕСУВАЊЕ (Sacrifice / Offret, 1986) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (SE/UK/FR), 142’   20 јуни (недела), 17.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе ЖРТВОПРИНЕСУВАЊЕ (Sacrifice / Offret, 1986) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (SE/UK/FR), 142’   Aлександар, новинар, естетичар и пензиониран актер му кажува на „Малиот човек“, неговиот нем син,…

Read More

НОСТАЛГИЈА (17.06) – Ретроспектива Тарковски

НОСТАЛГИЈА (17.06) – Ретроспектива Тарковски

17 јуни (четврток), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на Владимир Љ. Ангелов НОСТАЛГИЈА (Nostalghia, 1983) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU/IT), 125’   19 јуни (сабота), 17.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе НОСТАЛГИЈА (Nostalghia, 1983) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU/IT), 125’ Соработка со Амбасадата на Италија во Скопје Андреј Горкачов, руски поет, патува во Тоскана, Италија, за да го истражи животот на еден руски композитор од 18-тиот век, Павел Сосновски. Но, уште на…

Read More

СТАЛКЕР дел од Ретроспектива Такрковски (15.06)

СТАЛКЕР дел од Ретроспектива Такрковски (15.06)

15 јуни (вторник), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на м-р Стефан Палитов СТАЛКЕР (Stalker / Сталкер, 1979) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 161’   18 јуни (петок), 17.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе СТАЛКЕР (Stalker / Сталкер, 1979) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 161’   Научнофантастичниот филм СТАЛКЕР е снимен според новелата „Пикник покрај патот“ на браќата Борис и Аркадиј Стругацки. Филмот ги следи тројцата мажи, Научникот (Николај Гринко), Писателот…

Read More

ОГЛЕДАЛО на Тарковски (14.06)

ОГЛЕДАЛО на Тарковски (14.06)

14 јуни (понеделник), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на проф. д-р Славица Србиновска ОГЛЕДАЛО (Miror / Зеркало, 1975) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 106’   16 јуни (среда), 18.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе ОГЛЕДАЛО (Miror / Зеркало, 1975) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 106’   На прашањето „Реализам на сонот, исто како во Огледало?“, од интервју во 1980-тата година за Носталгија кој во тоа време е во подготовка, Тарковски на новинарот…

Read More

СОЛАРИС на Андреј Тарковски (13.6)

СОЛАРИС на Андреј Тарковски (13.6)

13 јуни (недела), 20:00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) онлајн воведно излагање на проф. Кирил Трајчев СОЛАРИС (Solaris /Солярис, 1972) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 166’   15 јуни (вторник), 16.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе воведно излагање на проф. Кирил Трајчев СОЛАРИС (Solaris /Солярис, 1972) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 166’   Мисијата Соларис е утврдена база на планетата која пречекува еден вид агенти, но деталите се многу мистични. Научниците се…

Read More

АНДРЕЈ РУБЉОВ на Тарковски (12.06)

АНДРЕЈ РУБЉОВ на Тарковски (12.06)

АНДРЕЈ РУБЉОВ (Andrei Rublev / Андрей Рублёв, 1966) 12 јуни (сабота), 20:00 ч. Летно кино „Мирно лето“ (Kинотека) / Скопје + воведно излагање на д-р Атанас Чупоски, филмолог и автор на книгата „Христијанските слики и симболи и нарацијата во филмовите на А.А. Тарковски“ (може да се преземе како е-книга на сајтот на Кинотеката: https://tinyurl.com/hcjd48kj) 13 јуни (недела), 15:00 ч. „Киноверзум“, Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ / Свети Николе AНДРЕЈ РУБЉОВ е биографско-историска драма заснована…

Read More

РЕТРОСПЕКТИВА ТАРКОВСКИ (10-20 ЈУНИ) – ЗАОКРУЖУВАЊЕ НА 11. ФФФ

РЕТРОСПЕКТИВА ТАРКОВСКИ (10-20 ЈУНИ) – ЗАОКРУЖУВАЊЕ НА 11. ФФФ

Тарковски, во интервју во 1980-тата година за НОСТАЛГИЈА кој во тоа време е во подготовка, на новинарско прашање „Реализам на сонот, исто како во ОГЛЕДАЛО?“ ќе одговори: „Не постои ‘реализам’ од едната страна, а од другата (во контраст, контрадикција) ‘сонот’. Ние поминуваме третина од нашите животи спиејќи (што значи, сонувајќи): постои ли таму некаде нешто кое е пореално од сонот?“ И токму затоа во рамките на 11. Филозофски филмски фестивал Ретроспектива на авторот кој ги…

Read More

РЕТРОСПЕКТИВА ТАРКОВСКИ, 10-20 јуни

РЕТРОСПЕКТИВА ТАРКОВСКИ, 10-20 јуни

Лeтно кино „Мирно лето“, Кинотека (Скопје) и „Киноверзум“ при МСУ Державин (Свети Николе) слободен влез во рамките на капацитетот на кино салата * во услови на дожд, од Летното кино „Мирно лето“ проекциите ќе се поместат во зградата на Кинотеката Програма на ФФФ 2021 организирана во соработка со Амбасадата на Руска федерација во Скопје, Кинотеката на С. Македонија, МСУ Державин, Амбасадата на Шведска и Италијанската амбасада во Скопје   10 јуни (четврток) 20.00 Летно кино…

Read More

ДОБИТНИЦИ НА „ЗЛАТЕН БУВ“
11. ФФФ

ДОБИТНИЦИ НА „ЗЛАТЕН БУВ“ 11. ФФФ

  Вчеравечер во Кинотеката на С. Македонија на свечен начин со прогласување на добитниците на „Златен був“ заврши 11. Филозофски Филмски Фестивал. Во Официјалната селекција на долгометражни филмови, стручното жири во состав Џон О‘Меларка (John Ó Maoilearca) – професор на Катедрата за критички и историски студии на Универзитетот Кингстон во Велика Британија и член на редакцијата на списанието Film-Philosophy, Снежана Младеновска Анѓелков (м-р по уметности од областа на филмската и телевизиската монтажа и наградуван писател)…

Read More
1 2 3 7